برای انواع آزمایش کلیه در شیراز میتوانید به آزمایشگاه دکتر صالحی مراجعه کنید.
ما در آزمایشگاه دکتر صالحی با مجهزترین و بروزترین دستگاهها، دقیقترین جواب آزمایش کلیه را در ۲ ساعت برای شما آماده میکنیم.
کلیهها یکی از حیاتیترین ارگانهای بدن ما هستند و به همین دلیل سلامت آنها بسیار اهمیت دارد. زمانی که سلامت کلیهها تحت تاثیر عوامل گوناگون به خطر بیفتد، سلامت کل بدن نیز دستخوش تغییر خواهد شد؛ چه بسا که زندگی را برای ما دشوار کند و ما را از فعالیتهای عادی روزمره نیز محروم کند. تشخیص و درمان به موقع در این میان مهم است.
اولین قدم برای تشخیص بیماریهای مربوط به کلیه، انجام آزمایش است. آزمایشهای مربوط به کلیه میتوانند بسیار متنوع و گوناگون باشند. پزشک متخصص با توجه به نیازهای خود برای تشخیص دقیق، ممکن است یکی از این آزمایشها یا همه را برای شما تجویز کند. در این مطلب با رایجترین آزمایشهای مربوط به کلیه آشنا خواهیم شد.
آزمایش کلیه چیست؟
آزمایش کلیه یا آزمایش عملکرد کلیه (kidney function tests) در اصل مجموعهای از انواع آزمایشها است. در این آزمایشها، عوامل مختلفی مورد بررسی قرار میگیرد تا بتوان به کمک آنها وجود عوارض یا اختلالات خاص در عملکرد کلیه را تشخیص داد. به طور کلی، آزمایشهای مربوط به عملکرد کلیه را میتوان در دو بخش دستهبندی کرد:
- آزمایشهای خون
- آزمایشهای ادرار
هر یک از این دو دستهبندی دارای آزمایشهای زیرمجموعهای هستند که در آنها فاکتورهای مختلفی مورد بررسی قرار میگیرد. در این آزمایشها نهتنها آنزیمهای کلیوی مورد بررسی قرار میگیرد، بلکه مواد معدنی مختلف در بدن، الکترولیتها، پروتئینها و همچنین میزان گلوکز در بدن نیز مشخص میشود.
در آزمایشگاه دکتر صالحی میتوانید این دسته از آزمایشهای کلیه را انجام دهید:
- آزمایش FBS
- آزمایش BUN
- آزمایش کراتینین
- آزمایش ادرار (Urine Analysis)
- آزمایش Uric Acid
انواع آزمایشهای مربوط به کلیه
چنانکه در بخش قبلی نیز به آن اشاره کردیم، آزمایشهای مربوط به کلیه را میتوان در دو بخش آزمایشهای خون و آزمایشهای ادرار قرار داد. در ادامه، هر یک را با جزئیات کامل بررسی خواهیم کرد:
۱. آزمایشهای خون مربوط به کلیه
نام آزمایش | شرح آزمایش |
---|---|
آزمایش کراتینین (Serum Creatinine) | در این آزمایش میزان کراتینین خون مورد بررسی قرار میگیرد. |
نیتروژن اوره خون (Blood Urea Nitrogen – BUN) | در این آزمایش سطح نیتروژن اوره موجود در خون بررسی میشود. |
نسبت آلبومین به کراتینین (Albumin-to-Creatinine Ratio – ACR) | این آزمایش با استفاده از نمونه ادرار انجام میشود و نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار بررسی میشود. |
نرخ فیلتراسیون گلومرولی تخمینی (Estimated Glomerular Filtration Rate – eGFR) | در این آزمایش میزان عملکرد گلومرولی کلیهها مورد بررسی قرار میگیرد. |
آزمایش کشت ادرار (Urine Culture) | در این آزمایش به بررسی وجود باکتریها یا میکروارگانیسمهای دیگر در ادرار پرداخته میشود. |
از جمله رایجترین آزمایشهای خونی که برای بررسی عملکرد کلیه استفاده میشود، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
آزمایش نیتروژن اوره خون
زمانی که کبد پروتئینها را در بدن میسوزاند، مادهای به نام آمونیاک تولید میشود. این ماده در خون به اوره تبدیل شده و کلیهها با تصفیه خون، اوره را از بدن دفع میکنند. با بررسی میزان اوره در خون، میتوان عملکرد کلیهها را مورد بررسی قرار داد. اگر میزان اوره در بدن بیشتر از حد مجاز باشد، این میتواند نشانهای از وجود اختلال در عملکرد کلیهها باشد.
آزمایش کراتینین خون
با استفاده از این تست، میتوان سطح کراتینین خون را بررسی کرد. کراتینین محصولی از تجزیه کراتین در بدن است که باید توسط کلیهها از خون فیلتر و دفع شود. اگر میزان کراتینین در خون بالا باشد، این میتواند نشاندهنده عملکرد نادرست کلیهها باشد.
آزمایش نرخ فیلتر گرومرولی
گلومرولها واحدهای کوچک و اصلی در کلیه هستند که وظیفه فیلتر کردن خون را بر عهده دارند. با استفاده از یک آزمایش خون ساده اما حیاتی، میتوان نرخ فیلتراسیون گلومرولی را بررسی کرد. اگر این نرخ پایینتر از حد نرمال باشد، نشاندهنده این است که عملکرد کلیه دچار اختلال شده و کلیه به درستی کار نمیکند.
آزمایش کشت ادرار (Urine Culture)
آزمایش کشت ادرار (Urine Culture) برای شناسایی باکتریها و میکروارگانیسمها در ادرار استفاده میشود. این آزمایش به تشخیص عفونتهای ادراری کمک کرده و نوع و میزان باکتریها را برای انتخاب درمان مناسب مشخص میکند.
در مطلب شرایط آزمایش کشت ادرار در این باره بیشتر بخوانید.
۲. آزمایشهای ادرار مربوط به کلیه
نام آزمایش | شرح آزمایش |
---|---|
آزمایش کراتینین (Serum Creatinine) | در این آزمایش میزان کراتینین خون مورد بررسی قرار میگیرد. |
نیتروژن اوره خون (Blood Urea Nitrogen – BUN) | در این آزمایش سطح نیتروژن اوره موجود در خون بررسی میشود. |
نسبت آلبومین به کراتینین (Albumin-to-Creatinine Ratio – ACR) | این آزمایش با استفاده از نمونه ادرار انجام میشود و نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار بررسی میشود. |
نرخ فیلتراسیون گلومرولی تخمینی (Estimated Glomerular Filtration Rate – eGFR) | در این آزمایش میزان عملکرد گلومرولی کلیهها مورد بررسی قرار میگیرد. |
بخش دوم آزمایشهایی که برای تشخیص سلامت کلیهها برای بیمار تجویز خواهد شد، آزمایشهای ادرار است. از جمله رایجترین آزمایشهای ادرار مربوط به کلیه باید موارد زیر را نام برد:
آزمایش آنالیز ۲۴ ساعته
در این آزمایش ادرار فرد در طول ۲۴ ساعت جمعآوری میشود. این آزمایش ادرار بسیار گسترده است و در آن وجود مواد مختلف در ادرار مانند خون، باکتری، قند یا عفونت و … مورد بررسی قرار میگیرد. مهمترین چیزی که در این آزمایش مورد بررسی قرار میگیرد، میزان کراتینین در ادرار به مدت ۲۴ ساعت است. با نتیجه این آزمایش میتوان وجود اختلالات یا انواع بیماریهای کلیوی را تشخیص داد و برای درمان آنها اقدام کرد.
در مطلب جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته در این باره بیشتر بخوانید.
آزمایش پروتئین ادرار
از جمله مهمترین آزمایشهای ادرار مربوط به سلامت کلیه میتوان به آزمایش بررسی پروتئین ادرار و نسبت آلبومین به کراتینین اشاره کرد. اگر میزان آلبومین در ادرار زیاد باشد، میتوان این طور برداشت کرد که عملکرد کلیه طبیعی نیست؛ زیرا که آلبومین یکی از پروتئینهای مهم در خون است و نباید به میزان زیاد توسط کلیه تصفیه و وارد ادرار شود. تست میکروآلبومین نیز تست دیگری است که در همین راستا انجام میشود.
۳. سایر آزمایشهای مربوط به کلیه
در آخر، بعضی از آزمایشهای دیگر را نیز میتوان به عنوان آزمایشهای مربوط به سلامت کلیه معرفی کرد. از جمله مهمترین تستها و آزمایشهای این بخش باید به موارد زیر اشاره کنیم:
آزمایش الکترولیت
در این آزمایش میزان الکترولیتهای موجود در بدن اندازهگیری و بررسی میشود. این الکترولیتها میتوانند میزان مایعات در بدن را تنظیم کنند و همچنین میان اسید و باز بدن نیز تعادل ایجاد کنند. بررسی میزان الکترولیت میتواند به سلامت کلیه نیز مرتبط باشد.
آزمایش مواد معدنی و گلوکز
در این تست میزان مواد معدنی خاصی مانند فسفر و البته کلسیم در بدن بررسی میشود. همچنین گلوکز بدن نیز در تستی جداگانه بررسی میشود. این تستها را به عنوان آزمایشهای اصلی سلامت کلیه یا به عنوان آزمایشهای فرعی و مکمل تجویز میکنند.
تستهای تصویربرداری از کلیه
در نهایت، برای تشخیص سلامت کلیه از تستهای تصویربرداری نیز استفاده میشود. سونوگرافی و سی تی اسکن از جمله مهمترین تستهای تصویری برای سنجش سلامت کلیه و تشخیص وجود اختلال در این ارگان به شمار میروند.
شرایط قبل از آزمایش کلیه
- نیاز به ناشتایی: برای بیشتر آزمایشات کلیه نیاز به ناشتایی نیست و میتوانید طبق روال عادی خود غذا بخورید و بنوشید.
- آزمایش ادرار: برای دقت بیشتر، بهتر است نمونه ادرار اول صبح جمعآوری شود، زیرا این نمونه معمولاً غلیظتر است و نتایج دقیقتری را ارائه میدهد.
- آزمایش کشت ادرار: حتماً از ظرف استریل مخصوص آزمایشگاه برای جمعآوری نمونه استفاده کنید تا از آلودگیهای خارجی جلوگیری شود و نتایج دقیقتری به دست آید.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با آزمایش روماتیسم
آزمایشگاه برای آزمایشات کلیه در شیراز
آزمایشگاه دکتر صالحی شیراز با بالاترین سطح دقت، انواع آزمایشهای کلیه را انجام میدهد و جواب آزمایشها را به صورت روزانه آماده میکند. این آزمایشگاه با بهرهگیری از پیشرفتهترین تجهیزات پزشکی و رعایت نکات بهداشتی، بهترین پرسنل را برای انجام آزمایشها به کار میگیرد.
مدت زمان آماده شدن جواب آزمایش کلیه
جواب آزمایشهای کلیه در آزمایشگاه دکتر صالحی ظرف ۲ ساعت آماده میشود. این سرعت به دلیل استفاده از دستگاههای بهروز و مجهز برای انجام آزمایشها است.
هزینه انجام آزمایش های مربوط به کلیه
پکیج چکاپ ویژه کلیه با هزینه ۲۳۴ هزار تومان برای بیمههای تکمیلی رایگان است و سایر بیمهها نیز هزینهها را طبق تعرفههای مربوطه پوشش میدهند. آزمایشگاه دکتر صالحی طرف قرارداد با انواع بیمهها است که در ادامه به آنها اشاره شده است.
بیمههای طرف قرارداد آزمایشگاه دکتر صالحی شیراز عبارتند از:
تامین اجتماعی، خدمات درمانی، ایرانیان، بانک ملی، بانک ملت، بانک صادرات، بانک تجارت نو، بانک سپه، بانک کشاورزی، نیرو مسلح، نیرو مسلح جانباز، صدا و سیما، آسیا، آتیه سازان حافظ، ایران، پارسیان، بیمه ملت، دی، تعاون، سامان، ما، کارآفرین، معلم، SOS، دانا، البرز، سرمد، بانک رفاه، تجارت نو، رازی، سینا، نوین، کوثر، پاسارگاد، بیمه میهن، کمیته امداد امام خمینی، نیروهای مسلح، سازمان تامین اجتماعی، صدا و سیما و آتیه سازان حافظ.
ساعت مراجعه به آزمایشگاه برای آزمایش های مربوط به کلیه
برای آزمایش های مربوط به کلیه در آزمایشگاه دکتر صالحی میتوانید در ساعتهای زیر مراجعه کنید. توجه کنید که آزمایشگاه دکتر صالحی حتی روزهای جمعه و تعطیلات رسمی نیز باز میباشد و آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.
ساعات کاری آزمایشگاه دکتر صالحی
پنج شنبه ۵:۳۰ صبح تا ۱۵
جمعه و تعطیلات رسمی: ۷:۳۰ صبح الی ۱۴
آزمایشگاه دکتر صالحی روز های جمعه باز می باشد.
سوالات متداول
آزمایشگاه دکتر صالحی برای بررسی عملکرد کلیه، آزمایشهای زیر را انجام میدهد:
- آزمایش FBS
- آزمایش BUN
- آزمایش کراتینین (Serum Creatinine)
- آنالیز ادرار (Urinalysis)
- آزمایش Uric Acid
پکیج چکاپ ویژه کلیه با هزینه ۲۳۴ هزار تومان است که، برای بیمههای تکمیلی رایگان است و سایر بیمهها نیز هزینهها را طبق تعرفههای مربوطه پوشش میدهند.
هزینه آزمایشات کلیه برای بیمههای تکمیلی رایگان است و سایر بیمهها نیز هزینهها را طبق تعرفههای مربوطه پوشش میدهند. در لینک بیمه های طرف قرارداد آزمایشگاه دکتر صالحی لیست این بیمه ها را مشاهده کنید.
جواب آزمایشهای کلیه در آزمایشگاه دکتر صالحی ظرف ۲ ساعت آماده میشود. این سرعت به دلیل استفاده از دستگاههای بهروز و مجهز برای انجام آزمایشها است.